Darknet - הצד האפל של האינטרנט
כאשר אנו גולשים באינטרנט ונמצאים שעות רבות מאחורי מסכים, אנו נוטים להרגיש כי שורה עלינו מעטה של אנונימיות. אולם בפועל, אין כך הדברים אמורים ורבים מאתנו חשופים הרבה יותר ממה שהם משערים. כל תמונה או מידע שאנו מעלים לרשת זמין ונפוץ לכלל האנשים וחיפוש פשוט יוביל אותנו כמעט לכל מידע אותו אנו מחפשים, אלא אם כן שלחנו הודעה פרטית. אולם בפועל האמת היא שהאינטרנט בו אנו עושים שימוש הוא רק קצה הקרחון, כאשר ישנו אינסוף של מידע אשר מוצפן עמוק יותר משאנו משערים, אי שם בתוך הרשת האפלה.
וכנהוג בעולם המחשבים – נתחיל עם הגדרות
הרשת האפלה ובאנגלית ה – Darknetשונה בתכלית מהאינטרנט הרגיל. מהי בדיוק הרשת האפלה? ובמה היא שונה? ובכן, בניגוד לרשת האינטרנט הרגילה, בה אנו רק חושבים שאנו אנונימיים ה – Darknet זוהי רשת אשר מתקיימת על פני תשתית הרשת הרגילה אולם עטופה במעטפת של אנונימיות מוחלטת. כלומר אל רשת זו ניתן לגשת באופן ממוקד בלבד בין אם על ידי תוכנה, הגדרה או אישור ספציפי. המשמעות היא שעבור האדם אשר אין לו גישה למידע מסוים, הדרך תהיה חסומה אלא אם כן הוא קיבל כתובת מדויקת או הזמנה. כתוצאה מכך הרשת האפלה הפכה למוקד של פעילות מחתרתית ואי חוקית, מה שמעלה את הצורך בשירותיהן של חברות המתמחות אבטחת מידע
איך זה עובד?
המונח נטבע בשנות השבעים על מנת לעשות הפרדה בין הרשת הרגילה בה המידע שקוף לבין רשתות מחשבים נפרדות אשר היו מבודדות לצרכים שונים, לרבות לצרכי ביטחון. הגלישה ב-Darknet מתבצעת על ידי דפדפן מיוחד הנקרא TOR (The Onion Routing), כאשר שיטת העבודה של הדפדפן מבוססת על שכבות של ניתוב ומידע, מה שמאפשר גלישה מוצפנת. למעשה גלישה מוצפנת היא שם המשחק והאנונימיות משחקת תפקיד מרכזי כך שברשת הזו לא ניתן לאתר מי גולש, מהיכן, מי מחזיק ומנהל את האתר, מי מאחסן אותו וכדומה. כתוצאה מכך כמעט ולא אפשרי לאתר גולשים אשר עושים שימוש ברשת האפלה ורבים אשר עושים בה שימוש מבלי החשש פן יתגלו.
סוגים שונים של משתמשים
למרות המוניטין של הרשת האפלה, מטבע הדברים לא כל אלו הגולשים בה הם בהכרח עבריינים ולא פעם נעשה שימוש ברשת גם לצרכים פוליטיים ולצרכי אבטחה. למעשה באמצעות השימוש ב- Darknet ניתן להעביר מידע חיוני בעולם, כל שכן מידע ולו זכויות יוצרים ועל כן חברות אבטחת מידע יכולות לעשות שימוש במאפיינים השונים של הרשת על מנת לסייע בהצפנת מידע חשוב, למנוע העתקות ולהפיץ חומרים מוגנים, שכן ברשת הרגילה לא ניתן יהיה לעשות זאת באותו ביטחון כל שכן בחופשיות.